Çok sevdiğiniz bir yazılımın veya donanımın Linux uyumlu olmadığını öğrendiğinizde ve geliştiricisine/üreticisine "Linux'a ne zaman destek vereceksiniz" diye sorduğunuzda "Linux'a destek vermek şu anki planlarımız içinde yok" cevabını belki almışsınızdır. Yıllardır şunu da defalarca duymuşsunuzdur: "Linux mu? Üç beş kişinin kullandığı, hiç de popüler olmayan bir sistem. Linux'a destek veren bir yazılım geliştirici ya da donanım üreticisi zamanını, enerjisini ve hatta parasını çöpe atıyor demektir."
Aslında durum böyle değil. Dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri, ki buna Microsoft da dâhil, Linux çekirdeğine büyük destek veriyorlar. Her yıl Linux için yeni sürücüler, yazılımlar ve oyunlar üretiliyor. Linux; mobil cihazlar, sunucular, süper bilgisayarlar, giyilebilir teknolojiler, yazılım geliştirme laboratuvarları, bilimsel araştırma kuruluşları, askerî kuruluşlar, yapay zekâ araştırmaları vb. pek çok alanda piyasayı ya ele geçirdi ya da ele geçiriyor. Masaüstü ve dizüstü bilgisayar pazarında da yavaş da olsa bir yükseliş eğilimi var. Bir zamanlar Linux'ta bulunması hayal olan yazılım ve oyunların hepsi olmasa da bir kısmı Linux'a geldi, bir kısmına da önemli alternatifler üretildi. Ezeli rakip kabul edilen Microsoft dahi Linux dağıtımı geliştiriyor, çekirdeğine katkıda bulunuyor, bazı yazılımlarını Linux'a getiriyor. Eskiden çok sınırlı bir donanım desteği bulunan Linux dağıtımları bu sorunu önemli ölçüde azalttı.
Pekâlâ ne oldu da bu noktaya geldik? Tabii ki Linux'ta ısrarcı olan o azınlık sayesinde bu noktaya ulaşabildik. Destek vermeyi kesinlikle reddeden geliştiriciler ve üreticilere inat Linux'u kullanan kullanıcı, üç beş kişi kullanıyor diye burun kıvırmayıp Linux çekirdeğine katkıda bulunan ya da onun için yazılım üreten yazılım geliştirici sayesinde bu noktaya gelebildik. İşte bu yüzden Linux'ta ısrarcı olmak gerekiyor. Türlü bahanelerle Linux'tan vazgeçen, Windows ya da Mac'e geçenlere rağmen direnenler sayesinde eskiye kıyasla daha rahatız. Eğer Linux'ta ısrarcı olursanız belki bazı sorunlarınız hemen şimdi çözülmeyecek, bazı şeylerin eksikliğini hissedeceksiniz ama bu ısrarınız sayesinde gelecekte bu sorunlar çözülecek.
Geçtiğimiz aylarda yerli bir 3B yazıcı üreticisine "yazılımınız sadece Windows ve Mac'i destekliyor, Linux'u da destekleyecek misiniz" diye sorduğumda olumsuz cevap vermişlerdi. Haklı oldukları bazı noktalar olsa da Linux'un 3B dünya ile arasının iyi olmaması bir bahane değil. Yaparsan olur. Hatta bir de "o kadar çok dağıtım var ki hangisi için yazılım geliştirelim" demişlerdi. Bu da bir bilgisizliğin ürünü. Linux dağıtımları birbirinden geniş sınırlarla ayrılan işletim sistemleri değiller. Linux için geliştirilen bir yazılım, dağıtımların önemli bir çoğunluğunda çalışıyor. Çünkü çekirdekte hepsi aynı. Bir gün bir 3B yazıcı alacak olursam bu markayı tercih etmeyeceğim.
Oyun satın alırken çizgiyi net bir şekilde çiziyorum. Linux desteği yoksa size para kazandırmayacağım. Evet, bazı çok popüler oyunlardan mahrum kalabilirim ama bu tavrımız sayesinde Linux desteği olan oyunların sayısı artıyor. Wine ile uğraşmak zorunda değilim. Hatta Wine projesini mantıklı da bulmuyorum. Linux'un kalitesini arttırdıkça, kaliteli alternatif yazılımlar yaptıkça, kullanıcı kitlesini büyüttükçe yazılım ve oyun geliştiriciler Linux'a gelmeye mecbur kalıyorlar. Eğer bir sanal gerçeklik gözlüğü alacak olursam onda da Linux desteğine göre karar vereceğim. Bilgisayar satın alırken zaten Linux desteğini göz önünde bulunduruyorum.
Karşılıklı oyun oynamak için "sen de bilgisayarına Windows yüklesene" diyenlere "asıl siz bilgisayarınıza Linux yükleyin, Linux'ta şöyle bir oyun, onu oynayalım" diyorum. Kabul etmezlerse de kendileri bilir ama bu tavrımız sayesinde çok sevdiğim bazı oyun ve yazılımları Linux'ta görür olduk. Hele bir de bilgisayarını sadece internette takılmak, film ve dizi izlemek, Skype'a girmek ve diğer basit işlemleri yapmak için kullanan, esasında Windows'a bağımlılığı bulunmayanlar var. Onlara özellikle Linux öneriyorum. "Bilgisayarımdaki virüsleri temizler misin" diye sorduklarında "yapamam, artık Windows'la uğraşmıyorum, buna zamanım yok, istersen Linux kurayım" diyorum. Hatta bugüne kadar ölmüş olan, sadece internete girmek için kullanılan birkaç bilgisayarı Linux'la hayata döndürdüm.
Kısacası, Linux'ta ısrarcı olalım.