Merhaba.
Linux Mint Cinnamon masaüstünü kullanıyorum.
Microsoft Windows kullanıyorum, ikinci bir bilgisayarda.
Mac Os kullandım birkaç yıl, iş icabı.
Şimdi, kardeşim, meden Linux Mint bir numarada, neden popüler biliyor musunuz?
Çünkü, sağlam bir sistem. Kurulumu, indirmesi kaldırması, program kurması, aç kapatı, sürükle bırakı ile bir numara olması normal.
Kardeşim, bundan onbeş yıl önce eski makinede, hani şu pentiumlardan birinde Suse kullanıyordum, tıkır tıkırdı, şimdi yıl 2015 olmuş, o günkü kararlı hızlı Suse'nin üzerine bir taş konmamış sanki, yine kurulum sorunu, yok update sorunu, yok YAST yüklenemedi vs. Bu arkadaşlar bunca yıl ne yaptı?
Helal olsun Linux Mint'e.
Gelelim bizim coğrafyaya, bir zaman Pardus denedim, bir sürü problem çıktı, bir daha ellemedim! Üzerinde yıllar geçti, çocuk büyüdü, askere gitti, geldi evlendi, çoluk çocuğa karıştı diyelim, hala kurulum problemi hala!
Kardeşim, şimdilerde bir Mate rüzgarı var. Ubuntu Mate, Manjaro Mate vs. Linux Mint Mate'yi bir kenara alıyorum, bunlar da iyidir, fakat şuraya geleceğim:
Bir kısım dağıtımlar sırf hava canına yandığım! Sanki bütün iş masaüstü savaşı! Yahu bir tane sağlam masaüstü yaparsın anlarım, nedir onlarca masaüstü canına yandığım.
Gelelim Windows'a. Param varsa alırım kullanırım, hepsi bu, yok açık kaynakmış, yok özgürlükmüş beni bağlamaz, çünkü son kullanıcıyım ben! Crack mrack da canımı sıkar, param yoksa ve iyi bir dağıtım bulursam (ki Linux Mint'tir bu) yüklerim.
Bakın yıl olmuş 2015, adamlar hala doğru düzgün bir kurulum yöneticisi yapamıyor. Yahu o kadar sistem yapmışsın, bir düzgün kuramadıktan sonra ne işe yarar? Yok drack'mış, yok anaconda imiş, geçelim bunları, bak Linux Mint'i indir, kur de, takır takır kuruyor, öyle elle kur deyip de bazı dağıtımlar gibi bütün diskini silip atmıyor.
Ubuntu'ya gelelim. Ana ubuntu, Unity yüzünden çok kişiyi soğuttu. Yüzlerce türevi var, Xubuntu güzel, Lubuntu fena değil (Türkçe F desteği yok), vesaire.
Arch ve türevleri pek methediliyor, evet ilk kurduğumda Manjaro ne hızlı yahu demiştim, sonra bir çöktü, bir daha kurdum, yine çöktü, Lxde'sini kurdum, daha kurulumda çöktü, Mate'sini kurdum, yanıt bile vermedi! Ne yapayım öyle dağıtımı affedersin.
Hem sonra, nedir şu paket meselesi, bağımlılık meselesi kuzum? Binlerce kişi ne güzel yazılımlar yazıyor, bunları kuramıyorsun, yok depoda yok, yok şu bağımlılıklar yüzünden kuramıyorum, nedir yahu? Windowsta takır takır kuruyorsun herhangi bir programı da biz niye kuramıyoruz? Bu nasıl açık kaynak canına yandığım.
Gelelim şu kişisel deneylerime:
Fedora ve grubunu sırf Anaconda kurulumu yüzenden bıraktım.
Pclinuxos, iyi güzel fakat çok da bir şey yok.
Elemantary os, sırf hava. Bir Midori'si var, başka bir şey yok.
Mangaka, güzel bir KDE dağıtımı, beğendim.
Sabayon, fena değil, çok da bir şey değil.
Peppermint, hızlı ve Chromium'lu güzel.
Debian, o kadar sade ki, hiçbir şey yapmadan dursun.
Zorin, bunda iş var.
Makulu, işte yükselen yıldız.
Neptune, mükemmel bir dağıtım.
Pinguy, hakikaten iyi bir dağıtım.
Lliurex, ne güzel bir dağıtım.
Centos, kaya gibi sağlam bir dağıtım.
Bridge, Arch yerine kurulsa yeridir.
Antix, kurulumda saf dışı!
Ultimate, daha açılışta masaüstü rengini görünce kaçtım!
Mageia, kurulumda kernel panic deyince bir daha ellemedim!
Voyager, ne güzel bir dağıtım.
Wattos, daha başlarken çöktü.
KaOs, plazmayım dedi, kuramazsın, makinen yetersiz!
İşte böyle. Neden Linux Mint bir numara şimdi anlatabildim mi?